Onthard water voor Vlaams-Brabant: Kortenberg krijgt grootste onthardingsinstallatie

Watertoren Kortenberg bij zonsopgangVanaf 2021 zal De Watergroep in het noorden van Vlaams-Brabant zacht water aankopen van water-link. Daardoor worden verschillende grondwaterwinningen ten zuiden van Leuven, die niet langer noodzakelijk zijn voor de drinkwatervoorziening, uit dienst genomen. Het water uit de winningen die in dienst blijven zal worden onthard in het nieuwe waterproductiecentrum Meerbeek in Kortenberg. Het nieuwe waterproductiecentrum komt vlakbij het bestaande reservoir, waardoor de pompen die het drinkwater aanvoeren niet moeten worden aangepast.

Het ontwerp van de installatie bestaat uit 4 korrelreactoren, gevolgd door 6 open filters. De capaciteit van het waterproductiecentrum bedraagt gemiddeld 1.250 m³ per uur, met pieken tot 2.000 m³. Daardoor zal het waterproductiecentrum van Meerbeek de grootste onthardingsinstallatie binnen De Watergroep worden.

Om het zachte water tot bij alle klanten ten zuiden van Leuven te krijgen, zullen ook nieuwe leidingen moeten worden aangelegd en worden ter hoogte van reservoir Meerbeek 4 bijkomende opjagers gebouwd. In 2017 werd ook de impact van de onthardingsinstallatie op de voedende waterproductiecentra bestudeerd.

Volgende